Špinavá fasáda: Biologické znečistenie fasády nie je dobré podceňovať

07. 08. 2020 | 12:08

Čistenie domu a jeho stien nemusí byť ľahkou úlohou, pretože existuje viacero biologických znečistení fasády, s ktorými sa je potrebné popasovať. V nasledujúcom článku vám priblížime tie najbežnejšie nečistoty, ktoré sa môžu objaviť aj na fasáde vášho domu či nejakej budovy.

Čistenie fasády

Špinavá fasáda môže byť spôsobená viacerými faktormi, od rôznych biologických nečistôt až po nepriaznivé počasie. Niektoré rastliny / organizmy môžu hlboko zasahovať do fasády budovy či domu a spôsobovať nevkusné a deštruktívne problémy.


Biologické znečistenie fasády

Rastliny, ako je brečtan, môžu spôsobovať trvalú vlhkosť na stene, môžu narušiť systémy dažďovej vody či odkvapy a dokonca môžu spôsobiť poškodenie základov, stien, parapiet a striech. Väčšina z týchto potenciálnych problémov môže nepriamo spôsobiť vážne zafarbenie fasády, najmä uľahčením prenikania vody na fasádu budovy. Čistenie stien a fasády môže byť kvôli tomu omnoho náročnejšie ako by ste si mohli myslieť.

V prípade lišajníkov, rias či machu platí, že nemusia fasádu a steny štrukturálne poškodiť, ale nepôsobia veľmi esteticky. Ak sa ich rast na fasáde ponechá a dostane sa mimo kontrolu, tak môže spôsobiť zafarbenie stien. Pred začatím čistenia sa odporúča vždy skontrolovať druh porastu na fasáde a podľa potreby odstrániť pred začatím čistenia, aby sa odstránili akékoľvek škvrny alebo stopy, ktoré zostali na povrchu.


Plesne na fasáde

Ďalším veľkým problémom sú plesne na fasáde. Tie sa dokážu dostať cez omietku a usadiť sa v samotnom zateplení. Následne uvoľňuje mikrospóry, ktoré prechádzajú až do samotného muriva a vnútra stavby. Sú nositeľom mnohých ochorení a alergií a preto je nevyhnutné zbaviť sa ich už v zárodku.

Čistenie domu a samotnej fasády by ste mali prenechať profesionálom, ktorí majú k dispozícii všetko potrebné aj v prípade toho, že vás trápia rôzne sfarbenia fasády od rastlín či plesne na fasáde. Postarajú sa o to, aby váš dom vyzeral už na prvý pohľad čisto a rovnako, aby ste v ňom mohli žiť bez toho, aby ste sa báli prípadných ochorení či alergií.

Autor: Števo Mačák