Renovácia fasády: Ktoré práce sem spadajú?

15. 07. 2020 | 13:07

Renovácia fasády je krokom, ktorý by sa mal po určitom čase určite realizovať na každej budove. Či už máte pleseň na fasáde, alebo iné nečistoty, určite venujte čisteniu fasády dostatočnú pozornosť. Aké práce sú súčasťou renovácie fasády? Odpoveď sa dočítate v nasledujúcom článku alebo sa obráťte priamo na Zdravá fasáda.

Dôkladná kontrola fasády
Ako zložitá je renovácia fasády, závisí od jej stavu. Obzvlášť dôležité je skontrolovať omietku a vonkajšiu tepelnú izoláciu, ak už existuje. Ak nedochádza k žiadnym chybám v izolácii alebo omietke, stačí iba nový náter. Ak omietka alebo tepelná izolácia už nie sú nedotknuté, musia sa najskôr renovovať.

Nové omietky
Náplasť, ktorá už nie je nedotknutá, sa vyznačuje napríklad tým, že sa rozpadá na veľkej ploche. Väčšie medzery alebo iné vážne poškodenie sú tiež výstražné signály, ktoré nie je dobré prehliadať. Takéto veľké chyby sa dajú zriedka opraviť. Bezpečnou možnosťou je znovu omietnuť vonkajšiu fasádu. Je dôležité venovať pozornosť správnemu typu omietky, nechajte si radšej poradiť od odborníka.

Oprava menších chýb
Aj keď je fasáda do značnej miery neporušená, môžu sa vyskytnúť menšie chyby. V takom prípade sa musia prijať rôzne opatrenia v závislosti od nedostatkov. Oprava takýchto drobných chýb však zahŕňa aj dôkladné čistenie fasády.

Oprava trhlín
Predovšetkým environmentálne vplyvy sú zodpovedné za to, že sa na fasáde opakovane vyskytujú trhliny. Je potrebné sa nimi zaoberať. V závislosti na tom, aké hlboké a široké sú takéto trhliny, niekedy ich stačí jednoducho omietnuť a natrieť. Tu sa však odporúča opatrnosť, v prípade hlbších trhlín by sa mala najprv zistiť príčina. Toto je jediný spôsob, ako prijať správne opatrenia na renováciu.

Pleseň na fasáde či iné nečistoty môžu spôsobiť závažné problémy. Je pre to nevyhnutné, aby ste fasádu pravidelne kontrolovali a venovali ste dostatočnú pozornosť čisteniu omietky a celkovému čisteniu fasády. Predídete tak viacerým nepríjemnostiam, ktoré by sa mohli objaviť. Ak sa na to necítite alebo nemáte čas, odborníci zo Zdravá fasáda vam radi pomôžu.

Autor: Števo Mačák