Náter fasády alebo čistenie fasády - ako vyriešiť problém so znečistenou fasádou a zároveň ušetriť?

12. 09. 2023 | 11:09

Ako teda vyriešiť problém so znečistenou fasádou? Zvoliť nový náter fasády alebo čistenie fasády? Dozviete sa v našom článku.

Je nový náter fasády tým najlepším riešením?

Ľudia sa často domnievajú, že najlepším riešením znečistenej fasády je investovať do nového náteru. Je pravda, že nový náter fasády znie lákavo, veď fasáda bude vyzerať ako nová, no nie? Na nejaký čas určite áno, ale v podstate to nie je riešenie problému, iba jeho dočasné prekrytie. Ak všetky nečistoty iba pretriete novou fasádnou farbou, časom sa objavia znova a vaša investícia tak bude úplne zbytočná. Navyše, zdraviu škodlivé zárodky plesní aj naďalej zostanú v póroch fasády a budú negatívne ovplyvňovať vaše zdravie.

Svojpomocné čistenie fasády a jeho nástrahy

Ak je vaša fasáda znečistená, oveľa vhodnejším riešením je čistenie fasády, avšak iba za určitých podmienok. Existuje totiž hneď niekoľko spôsobov, ako vyčistiť fasádu domu

Mnoho ľudí na čistenie fasád domov používa vysokotlakové čističe a voľne dostupné čistiace prípravky. Fakt je ale taký, že pri tomto samo-experimentovaní sa môže stať nespočetne veľa chýb. V tom najlepšom prípade výsledný efekt nebude taký, ako by ste si predstavovali a vy prídete „iba“ o váš čas. V horšom prípade môže ísť o chyby, ktorých jediným riešením bude už iba kompletná oprava fasády rodinného domu.

Náter fasády alebo čistenie fasády - ako vyriešiť problém so znečistenou fasádou a zároveň ušetriť?Náter fasády alebo čistenie fasády - ako vyriešiť problém so znečistenou fasádou a zároveň ušetriť?

Nechcete plytvať peniazmi na nový náter, ale ani na opravu po neúspešných pokusoch o čistenie?

Ani nový náter fasády, ani čistenie fasády na vlastnú päsť, čo máte teda robiť aby vaša fasáda bola opäť krásna a zdravá? 

Pokiaľ ide o čistenie fasád domov, najvhodnejšie je obrátiť sa na niekoho skúseného a spoľahlivého. V tomto prípade sa zamerajte na firmu, ktorá sa na čistenie fasád špecializuje

Ak ste o tom nepočuli, možno to pre vás môže znieť ako príliš veľký luxus, no opak je pravdou. Keď si porovnáte cenu za nový náter fasády s cenou za čistenie fasád domov od profesionálov, ušetriť môžete až 70% výdavkov. A to ešte nehovoríme o tom, koľko by vás stála oprava fasády rodinného domu v prípade jej poškodenia.

Autor: Števo Mačák