Moderné kúpeľne

18. 12. 2017 | 09:12

Kúpeľne už dávno nespĺňajú iba hygienickú funkciu. Netrávime v nej toľko času ako v obývačke či kuchyni, predsa je to veľmi osobný priestor, kde sa chceme cítiť dobre. A cítiť sa dobre znamená nielen jej skvelú funkčnosť, ale aj príjemné prostredie.

Poprední výrobcovia sa teda neustále usilujú vytvárať sanitu príjemnú na dotyk, ľahko udržiavateľnú, ale tiež oku ladiacu. Podľa toho sa menia trendy v oblasti obkladačiek a vôbec celý design kúpeľní. Posledný rok sa niesol v znamení minimalizmu a akéhosi návratu k prírode.

Z materiálov sa uplatnili surové kovové povrchy. A to nielen ako originálny materiál, ale pokojne aj ako imitácia. Niekedy celoplošne alebo iba ako drobný kovový detail na okraji umývadla. Ujali sa rôzne medené odlesky alebo dokonca aj odlesky zlata. Ďalším významným prvkom sú jemné zaoblené a tenké okraje umývadiel a vaní. K tomu napomohli nové technológie, ktoré toto umožňujú. Z farebných kombinácií prevládali zemité tóny či jemnejšie pastely. Obľúbená bola tlmená zelená, modrá, béžová a sivá.

Preč je používanie lesklých povrchov, momentálne prevládajú matné plochy, čo znova odpovedá prírodným materiálom alebo ich napodobeninám. V obľube sú rôzne vintage detaily, veľkoplošné obklady vo farbe a prevedení kameňa, hnedé, sivé alebo tmavo sivé. Avšak materiály sa často kombinujú a mixujú, rovnako ako farby a štýly. Samostatne stojace vane nestratili na obľube, znova je tu odklon od umelých k prírodným materiálom, obklady z kameňa, exotických drevín a dokonca použitie tkaniny.

Nové technológie vylepšili možnosť spraviť z nich kvalitnú relaxačnú zónu, kúpeľni dodajú nádych luxusu. Nie každý si môže dovoliť veľkú kúpeľňu so všetkými prvkami najmodernejších trendov, každý sa však môže nechať inšpirovať a pri rekonštrukcii zvoliť aspoň niektorý z uvedených prvkov, aby si vytvoril priestor, kde bude príjemné oddychovať a snívať.

Autor: Števo Mačák