Ako odstrániť pleseň na fasáde?

25. 08. 2020 | 06:08

Rozsiahle napadnutie plesňami môže zničiť fasádu vášho domu a rovnako môže postihnúť aj vaše zdravie! Prvým krokom pri sanácii plesní je naučiť sa, ako ich odstrániť. V nasledujúcom článku sa dozviete jednoduchý tip, ako zničiť pleseň na fasáde.

Špinavá fasáda

Dôvodov, prečo máte špinavú fasádu je hneď niekoľko. Jedným z tých najväčších je pleseň na fasáde. Plesne uvoľňujú mikroskopické spóry, ktoré spôsobujú alergické reakcie, výtok z nosa a kýchanie, ako aj dráždivé a dokonca škodlivé pachy. Pre to je nevyhnutné odstrániť ich ešte v zárodku. Môžu sa objaviť na prírodnom dreve, morenom dreve, vinyle alebo iných plastoch, hliníku a mnohých ďalších materiáloch, dokonca aj na murive alebo kameni. Plesne na fasáde a povrchových plochách sú spôsobené predovšetkým kombináciou tieňa, vlhkosti a povrchu budovy, na ktorej je použitý materiál alebo povlak, ktorý je obzvlášť vhodný na rast plesní.

Odstránenie a prevencia plesní na fasáde

Rôzne druhy vonkajšej plesne môžu rásť takmer na akomkoľvek povrchu s dostatočnou vlhkosťou a teplom. Ako ich môžete odstrániť? Na odstránenie plesní z povrchov budovy použite roztok chlórnanu sodného, ktorý je možné vyrobiť pomocou domáceho chlóru a vody. Roztok následne naneste na plesne na fasáde a niekoľko hodín nechajte pôsobiť. Ak tam ostanú škvrny, očistite ich štetcom a všetko dôkladne opláchnite vodou. Tento roztok je pomerne silný, preto pri jeho aplikovaní na plesne zakryte všetko v dosahu, aby sa vám to nezničilo. Poslednou časťou je natrieť miesta špeciálnym tmelom či farbou, ktoré budú obsahovať látku na spomalenie ďalšieho rastu plesní. V prípade, že si neviete poradiť s plesňami, ktoré sa nachádzajú na veľkej ploche fasády, zavolajte odborníkov, ktorí sa venujú čisteniu fasád a budete si istý, že plesne z vašej fasády odstránia natrvalo.

Keď sa naučíte, ako odstrániť pleseň, zamerajte sa na jej prevenciu v budúcnosti. Ovládanie vlhkosti je kľúčom k zastaveniu väčšiny plesní. Každé ďalšie čistenie fasád tak bude rýchlejšie a menej náročnejšie.

Autor: Števo Mačák