5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí bicyklovať aj v zime

28. 11. 2021 | 14:11

Zima je ideálne obdobie na vytrvalostný tréning

Zimné mesiace sú ako stvorené pre základný tréning na bicykli. Dlhé, stabilné jazdy pri 70 % maximálnej tepovej frekvencie počas niekoľkých týždňov v zime totiž zvyšujú veľkosť a počet mitochondrií produkujúcich energiu.

To vám pomôže jazdiť dlhšie a zároveň aj rýchlejšie bez toho, aby ste sa zadýchali. Ďalším bonusom takejto zimnej jazdy na bicykli je fakt, že nosením ťažšieho oblečenia i výstroja a používaním bicykla s vyššou váhou (napríklad krosový bicykel, horský bicykel alebo fat bike), posilňujete a zvyšujete svoju svalovú vytrvalosť.

Vďaka bicyklovaniu v zime budete odolnejší

Všetky tie jazdy v zimnom chlade vonku vás zároveň urobia odolnejšími voči zlému počasiu. Ak bude, prípadne, na jar trochu chladno a daždivo, budete sa cítiť príjemne aj v ľahkej vetrovke, zatiaľ čo vaši kamaráti, ktorí v zime nebicyklovali, sa budú triasť aj v teplých kabátoch.

V zime kalórie spaľujete na bicykli aj mimo neho

Keď teploty klesnú, váš metabolizmus sa zvýši, aby vás udržal v teple, a vy tak spálite viac kalórií. Štúdie však naznačujú, že zvýšené spaľovanie kalórií spôsobené chladom sa po zahriatí a začatí bicyklovania vráti opäť do normálu. Samozrejme, to platí v prípade, že beháte alebo precvičujete celé telo.

Avšak tento efekt je menej výrazný pri bicyklovaní, kde je horná časť tela vystavená prúdiacemu vzduchu a relatívne bez pohybu. Preto aj keď máte dobré cyklo oblečenie, vždy vám na ňu bude o niečo chladnejšie, čo nás privádza k ďalšiemu bonusu: termogenéze bez triasu. Zatiaľ čo zima, pri ktorej sa trasiete, zvyšuje váš metabolizmus päťnásobne, nikto po ňom počas jazdy netúži. Aj mierny pocit chladu však dokáže spustiť termogenézu, ktorá nielenže zvyšuje spaľovanie kalórií na bicykli, ale aj metabolickú aktivitu tuku, takže spálite viac kalórií.

Získate nový pohľad na cyklistiku

Ľad, sneh a krutá zima vás môžu odradiť od bežných trás po širokých cestách. Strávili ste na nich veľa času na jar a v lete a pravdepodobne sa tam na jar znovu vrátite. Krása zimnej cyklistiky však spočíva v tom, že vás prinúti byť trochu kreatívni a hľadať nové cesty. Možno dokonca zistíte, že trasy, na ktorých počas sezóny bežne jazdíte, sú počas hlavnej sezóny príliš frekventované, ale počas zimných mesiacov sú celé len vaše.

Bicyklovanie v zime zlepšuje náladu

Bojujte bicyklovaním proti sezónnej depresii. Zimné obdobie sa spája s rôznymi sezónnymi poruchami nálady, pretože dni sú kratšie a ponúkajú menej slnečných lúčov. Bicyklovanie je dobrý spôsob, ako proti tomu bojovať, pretože pri cvičení sa v mozgu uvoľňujú prirodzené antidepresíva.

Autor: Števo Mačák